Klantenservice 033 - 470 12 09

Bel mij terug voor een afspraak

Kosteloos eerste gesprek

Deskundig en betrouwbaar

Altijd de laagste rente en scherpste prijs

Gedragscode Hypothecaire Financiering

De gedragscode Hypothecaire Financiering (GHF) bepaalt samen met de wettelijke regelingen hoeveel u kunt lenen. Alle banken en andere geldverstrekkers in Nederland hanteren de GHF.

Marktwaarde

In de GHF is vastgelegd wat u mag lenen ten opzichte van de marktwaarde van de woning. Dit wordt uitgedrukt in een percentage van de marktwaarde. Voor 2015 is dit percentage 103%. In de periode 2016 tot en met 2018 wordt dit percentage jaarlijks met 1% verlaagd. In 2018 mag u dus nog 100% van de marktwaarde lenen. Bij aankoop van een bestaande woning is de marktwaarde doorgaans de koopprijs van de woning. Bij nieuwbouw is dit de koop-/aanneemsom, eventueel vermeerderd met grondprijs, bouwkosten, meerwerk, bouwrente en aansluiten nutsvoorzieningen. Bij een meegefinancierde verbetering is de marktwaarde de getaxeerde waarde na verbouw.

Inkomenstoets

Hoeveel u kunt lenen volgens de NHG wordt vastgesteld aan de hand van de inkomenstoets. Op grond van uw inkomen (en dat van een eventuele partner) wordt aan de hand van de NHG tabel bepaald welk percentage van het inkomen aan de hypotheek mag worden besteed. Vervolgens wordt berekend hoeveel hypotheek met dat bedrag verkregen kan worden. Daarbij is dus van invloed wat het rentepercentage van de beoogde hypotheek is en hoe lang de rente vast staat. Ook andere factoren kunnen van belang zijn. Als u bijvoorbeeld andere leningen heeft of een restschuld, dan moet dit in de berekeningen worden meegeneomen. Ook als een deel van de hypotheek bestemd is voor investering in energiebesparende maatregelen, dan is dit van invloed op de uitkomst.

Hoeveel kunt u lenen onder de GHF?

Het antwoord op die vraag is dus afhankelijk van de martkwaarde van de woning, uw inkomen en allerlei bijkomende factoren. Bovendien gelden in verschillende situaties verschillende normen. Als u uw hypotheek oversluit kunt u meestal meer lenen dan als u een nieuwe hypotheek afsluit. Als u verhuist en de hypotheek meeneemt gelden ook weer andere normen. Ten slotte is de keuze voor de ene of de andere hypotheek, de geldende rente en de rentevaste periode van grote invloed.

Op onze site (en vele andere sites) kunt u aan de hand van een paar gegevens een grove berekening maken hoeveel u kunt lenen. Wilt u precies weten wat de mogelijkheden en de grenzen in uw situatie zijn, maak dan een afspraak met één van onze adviseurs via onderstaande button.

Contact